Инструктори

Јован Бјелановић, инструктор


Више о инструктору

Јован Бјелановић је рођен 05.11.1980. у Каћу код Новог Сада. Физички изузетно способан, а у души храбар истраживач, од малих ногу  показује заинтересованост за природу. Његове прве пустоловине су одласци у ритове на Дунаву, а стари аласи су га учили првим вештинама боравка у природу. 

Његово интересовање се већ тада формирало и он се даље у животу интензивно посвећује проучавању како старих заборављених, тако и неких савременијих вештина које се користе током боравка у природи. 

  Јован Бјелановић је по струци ветеринарски техничар, али се протеклих 20 година бавио грађевином. Своје вештине из природе успешно је пренео на овај посао, па се последњих година уско специјализовао за градњу дрветом и каменом. Својеручно и користећи само примитивне алате,  изградио је туристичко едукативни камп Шумска јурта. (овде треба да стоји линк који ће водити на страницу која описује камп детаљно)

  Поред обраде и употребе дрвета и камена у градњи, Јован се бави прављењем дрвених кануа, лукова и стрела, ковањем гвожђа, шивењем предмета од коже, израдом посуђа и осталих предмета од дрвета, итд. 

 Годинама је проучавао примитивне начине лова, те познаје како израду тако и употребу примитивног оружја и замки.  Јован Мемедовић је о њему снимио неколико емисија “Сасвим Природно” и како он каже: “Aко икада дође нека борба за опстанак, ја бих волео да будем близу Јоце Бјелановића”.


Youtube канал Шумско тумарало

Sasvim prirodno, Paleo život (prvi deo) 

Sasvim prirodno, Paleo život (drugi deo)

Jurta čarobno spavanje Podcast #61 Jovan Bjelanović prirodnjak i Šumsko tumaralo


Коста Маринковић, инструктор


Више о инструктору

Коста је рођен 1995. у Горњем Милановцу,  у родном граду завршио основну школу и гимназију. У Београду је 2019. дипломирао на Факултету спорта и физичког васпитања, а 2023. је на истом факултету одбранио мастер рад ,,Специфични поступци преживљавања карактеристични за планинске услове". Од 2021. ради као сарадник у настави на предмету Активности у природи, где је током практичне наставе логоровања на Тари био наставник у области ,,Основе преживљавања".

Воли природу и планину, а ради као тренер стреличарства, планински водич и члан је Горске службе спасавања. Последњих година доста кампује и бави се бушкрафтом - теше и резбари дрво, кује, шије кожу и друго.

Костин Youtube канал